• Forum
  • Haber
*
Ara:  
  • Ana Sayfa
  • Yardım
  • Search
  • Giriş Yap
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Eylül 08, 2010, 02:51:52 pm

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
İÇ DENETİM > icdenetim.org > Üye blogları, makale ve söyleşiler > MALİ SUÇ
« önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Gönderen Konu: MALİ SUÇ  (Okunma Sayısı 613 defa)
kanopı
Newbie
*

Üyelik Bilgileri E-Posta
MALİ SUÇ
« : Kasım 03, 2009, 01:39:22 pm »

MALİ SUÇLARDA MALİ MÜŞAVİRLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

I.GİRİŞ

Türk Dil kurumu sözlüğünde ‘’Suç’’ aşağıdaki gibi tanımlanmıştır;
suç
a. 1. Törelere, ahlak kurallarına aykırı davranış.

2. huk. Yasalara aykırı davranış, cürüm:

suç
suç, cürüm, bir şeyin sapmasını bildirir
Divanü Lügati’t-Türk

suç   İng. crime, public wrong, offence
Yasaca cezası gösterilen eylem.
BSTS / Ceza Yargılama Yöntemi Yasası Terimleri  1972

suç
cürüm.
BSTS / Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü 1966

suç   İng. crime

1. Bir toplumda haksız sayılıp, yazılı-yazısız kurallarla yasaklanan ve yaptırımlara bağlanan davranış ve eylem. 2. Devletçe yasalarla tanımlanıp yaptırıma bağlanmış olan kurallara aykırı davranış.
BSTS / Toplumbilim Terimleri 1975

Bununla birlikte, ‘’Mali Suç’’ kavramına ulaşmak için yine Türk Dil Kurumu sözlüğünde yeralan ‘’Mali’’ sözcüğü;

1 .     Mal ile ilgili:

2 .     Parasal

3 .     Maliyeye ilişkin, maliye ile ilgili: anlamına gelmektedir.

O halde en yalın anlamı ile  Mali Suç, Parasal , Mal ile ilgili ve Maliyeye ilişkin yasalara aykırı davranış anlamına gelecektir.

Bu kapsamda , Türkiyemizde uygulanmakta olan Önemli Kanunlar

•   Türk Ceza Kanunu
•   Türk Ticaret Kanunu
•   Vergi Usul Kanunu
•   Borçlar kanunu
•   Kurumlar Vergisi Kanunu
•   Gelir Vergisi Kanunu
•   Gümrük Kanunu olarak vb. olarak  bu kapsamda yer alır.

II. MESLEK MENSUPLARI MESLEKİ ETİK VE BİLGİLERİ İLE MALİ SUÇLARI ÖNLER.

Bilindiği üzere, Meslek mensupları görevlerini 3568 sayılı Kanun uyarınca yerine getirmektedirler. Bu görevlerini yerine getirmekte olan Meslek mensupları, Mesleki Etik ile hareket etmektedirler.

Mükelleflerin gelir ve giderlerinin kayıt altına alınmasında ve Beyannamelerine ilişkin bildirimde bulunulmasına kadar olan süreçte,Meslek Mensupları  Vergi kaçakçılığından Örtü sermayeye ilişkin, birçok  önemli yasal yükümlülükleri gözeterek ,  Kamu Yararı ilkesine dayalı görev yapmaktadırlar.

Bu görevin yerine getirilmesinde, Mükellef ile zaman zaman belirli konularda çatışma yaşanabilmektedir. Bununla birlikte Meslek Mensupları, Her zaman Mesleki bilgi ve Etik ile Yasalara uygun davranılmasını ve bunun dışına çıkılmamasını sağlamaktadır. Bu yönü ile Meslek Mensupları, Mali Suçların oluşmasından engellenmesine kadar Kamu görevlileri ile yakın ilişkidedir.

III. SONUÇ

Mesleki açıdan görev ve yükümlülüklerimizi yerine getirirken, çok bilmiş mükellefler ile yasaların uygulanmasına ilişkin çatışmalar içerisine girer ve hatta ya işi bırakırız yada sözleşmeyi feshederiz. Sonrasında ise Basın ve yayın organlarında çıkan haberlerde bu tür Mükelleflerin yasal müeyyideler ile karşılaştıklarına ve cezalandırıldıklarına şahit oluruz. Meslek mensuplarının Bilgilerine ve görüşlerine uygun davranan mükelleflerin  yasal sıkıntıları asla olmayacaktır.

Kadir DODİ
www.muhasebenet.net alıntı

« Son Düzenleme: Kasım 03, 2009, 01:41:26 pm Gönderen: kanopı » Logged
Sayfa: [1] Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: