Forum
Haber
Ara:
Ana Sayfa
Yardım
Search
Giriş Yap
Merhaba,
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse
buraya tıklayın
.
Eylül 09, 2010, 04:44:43 pm
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
İÇ DENETİM
>
Türkiye'de iç denetim
>
İç denetimde karşılaşılan zorluklar
>
engeller
« önceki
sonraki »
Sayfa:
[
1
]
Gönderen
Konu: engeller (Okunma Sayısı 5149 defa)
C@N
Global Moderator
Newbie
engeller
«
:
Haziran 18, 2007, 01:34:11 pm »
iç denetim birimlerinde çalışan arkadaşlar görevlerini yerine getirirken genellikle ne tür engellerle karşılaşıyorlar? Örneğin; süre sıkıntısı, denetlenenlerle yaşanan sıkıntılar, üst yönetimin yeterinde destek olmaması vb...
denetci
Administrator
Full Member
İç denetim faaliyeti ile ilgili denetlenenlerin eksik bilgi sahibi olmaları
«
Yanıtla #1 :
Haziran 21, 2007, 05:04:41 pm »
Kanımca iç denetimler sırasında karşılaşılan en önemli sorun, denetlenenlerin iç denetimi bilmemeleri, iç denetimin amacı ve fonksiyonunu anlamamış olmalıdır. Burada iç denetim birimleri ile denetçilere büyük görevler düşmektedir. İç denetimin temel amacının kurumun faaliyetlerinin geliştirilmesi ve süreçlerin iyileştirilmesi olduğunun, değer katma misyonu çerçevesinde faaliyet gösterildiğinin denetlenenlere iyi anlatılması gerekmektedir. Amaç asla hata bulmak, eleştirmek ve suçlamak değildir. Ülkemiz için oldukça yeni olan bu yaklaşımı denetlenenlere kabul ettirmek zor, ancak bir o kadar da elzemdir. Ülkemizde "Denetim" kavramı ve uygulamalarının yönünün çağdaş ülkelerin uygulamaları ile gün geçtikçe paralel hale geldiği iyi anlatılmalıdır. Bu amaçla;
1. Her denetim birimi bir web sayfası (internet & intranet) oluşturmalı ve denetlenenlere kendisini, misyonunu, faaliyetlerini ve denetçilerini tanıtmalıdır.
2. Denetçiler denetimlerine başlamadan denetledikleri süreç/birim yönetimi ile çalışanlarına iç denetimi tanıtacak sunumlar yapmalıdırlar.
3. Denetimin temel amacı hata bulmak değil, hatanın gerçekleşmesini önlemektir. Bu doğru bir önerme olmakla birlikte denetimde geçmişe dönük değerlendirme de yapılması gerekmektedir. Bu durum da mutlaka vurgulanmalı, yanlış beklentilerin oluşması engellenmelidir.
4. Denetlenenler ile karşılıklı olarak açık ve şeffaf bir ilişki tesis edilmelidir. Taraf olmak değil, birlikte çalışmak esastır. Bu iyi vurgulanmalıdır.
5. Denetimin amacı, kapsamı, hedefleri , süresi ve yöntemleri çok açık ve net bir şekilde ortaya koyulmalıdır.
İyi bilgilendirme, doğru beklentiler oluşturulması ve etkin iletişim becerileri iç denetimin misyon ve hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi açısından en önemli unsurlardır. Bu unsurların sağlıklı bir şekilde tesis edilmesi, denetimin yer aldığı organizasyona değer katan bir fonksiyon/faaliyet olmasını sağlayacaktır.
ciakayhan
Newbie
Ynt: engeller
«
Yanıtla #2 :
Temmuz 02, 2008, 01:51:04 pm »
Denetci
arkadaşımız konuya gayet güzel açıklık getirmiş. İç denetim anlayışının şirket çalışanlarınca idrak edilmesi ve denetçileri yönetim tarafından gözlegörülür şekilde desteklenmesi oldukça yüksek önem arz etmekte.
Sevgiler
yakupavci
Newbie
Yakup AVCI
Ynt: engeller : Kamu İç Denetiminde Karşılaşılan Sorunlar
«
Yanıtla #3 :
Ağustos 25, 2008, 11:54:12 am »
Sertifikasını almış iç denetçilerin denetim faaliyetlerine başlamasının bir ön şartı olarak getirilen iç denetim birim yönergesinin üst yönetici ile iç denetçi tarafından imzalanması koşulu, maalesef üst yöneticilerin bu yönergeyi imzalamaktan imtina etmeleri sorununu gündeme getirmiştir. Üst yöneticilerin çoğunluğu konuya sanki çok önemli yetkilerini iç denetçilere devrediyormuş gibi yaklaşmaktadır. Batıda serbest çalışan iç denetçilerin bir sözleşme karşılığı bir kurumun üst yöneticisi ile imzaladığı ve bu sözleşme uyarınca denetim yaptığı bir gerçektir. Ancak ülkemizde iç denetçilerin 657 sayılı yasaya tabi kamu görevlisi olmaları hasebiyle üst yönetici ile iç denetçinin böyle bir yönergeyi imzalamalarına gerek yoktur. Esasında İç Denetim Koordinasyon Kurulu'nun konuyu birebir çeviri yaparak değerlendirmemesi ve kamu iç denetim birim yönergesinde yeralan yetkileri düzenleyecek bir genelgede sertifikasını almış iç denetçilerin hangi yetkileri haiz olduklarını açıklaması gerekirdi.Bu konuda ya İDKK'nın iç denetim yönerge imzalatma koşulunu kaldırarak sertifikasını almış iç denetçiler şu yetkileri haizdir diye genelge yayınlamalı, ya da hala İDKK'ya yönergesini göndermeyen kurumlara yönergenin belli bir tarihe kadar gönderilme zorunluluğu getirerek yazı ile bu kurumlara bunun bildirilmesi, yani iç denetime sahip çıkılması gerekmektedir. Değerlendirmelerinizi bekliyorum.
Yakup AVCI
İç Denetçi
Sayfa:
[
1
]
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------
icdenetim.org
=> Forum Hakkında
=> Forum ile ilgili öneri ve yorumlar
=> Soru Cevap Bölümü
=> Anketler
=> Güncel
=> Mevzuat
=> Üye blogları, makale ve söyleşiler
=> İnsan Kaynakları
=> Çalışma Kağıtları Paylaşımı
=> Mesleki Yayın ve Kitaplar
=> İç Denetim Birim Tanıtımları
=> Linkler
Türkiye'de iç denetim
=> Kamuda İç Denetim
=> Özel Sektörde İç Denetim
=> İç denetimde karşılaşılan zorluklar
=> İç Denetçiler ve Mesleki Örgütlenme
İç Denetim Mesleki Uygulama Çerçevesi
=> Standartlar & Etik Kodlar (Standards & Ethic Codes)
=> Uygulama Önerileri (Practice Advisories)
=> IIA ve TIDE Haberleri & Duyuruları
İç Denetim Mesleki Bilgi Paylaşımı (Genel)
=> Yönetim ve Organizasyon
=> Sunum, Makale, Rapor ve Internet Siteleri
=> Risk Değerlendirmesi & Risk Bazlı İç Denetim
=> Risk Yönetimi
=> Yönetişim
=> Yıllık Denetim Planlaması
=> İç Kontrol
=> Sarbanes-Oxley (SOX Compliance)
=> COSO, CoCo ve Diğer İç Kontrol Modelleri
=> Sertifikasyon (CIA, CISA)
=> Control Self Assessment (Kontrol Öz Değerlendirme)
=> Bilgisayar Destekli İç Denetim (Yazılımlar)
=> Uluslararası Finansal Raporlama Standartları
=> İç Denetçiler ve Diğer Denetçiler Arası İlişkiler
=> www.bertankaya.net
=> İç Denetim Eğitimleri
İç Denetim Türleri
=> Operasyonel Denetim
=> Uygunluk Denetimi
=> Finansal Denetim
=> Teftiş ve Soruşturma
=> Performans Denetimi
İç Denetim Süreci
=> Denetim Planlaması ve Denetim Programları
=> Risk Tanımlama ve Kategorizasyonu (Risk Türleri)
=> Risk Değerlendirmesi
=> Çalışma Kağıtları
=> Denetim Saha Çalışması & Denetim Testleri
=> Denetim Raporlaması
IT/IS Denetimi
=> COBIT
=> Genel IT Kontrolleri
=> Uygulama Kontrolleri
=> IT Denetim Metodoloji, Teknik ve Araçları
=> IT Denetiminde Karşılaşılan Zorluklar