• Forum
  • Haber
*
Ara:  
  • Ana Sayfa
  • Yardım
  • Search
  • Giriş Yap
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.
Eylül 09, 2010, 04:43:17 pm

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
İÇ DENETİM > Türkiye'de iç denetim > Özel Sektörde İç Denetim  > İÇ DENETİM BİRİMİNİN GENELMÜDÜRE BAĞLI OLMASI
« önceki sonraki »
Sayfa: [1] Yazdır
Gönderen Konu: İÇ DENETİM BİRİMİNİN GENELMÜDÜRE BAĞLI OLMASI  (Okunma Sayısı 3572 defa)
ciakayhan
Newbie
*

Üyelik Bilgileri E-Posta
İÇ DENETİM BİRİMİNİN GENELMÜDÜRE BAĞLI OLMASI
« : Temmuz 02, 2008, 01:45:18 pm »

Merhaba Arkadaşlar,

Özel bir GRUP'un bir iştirakinde yaklaşık 2 yıldır iç denetçi olarak görevimi sürdürmekteyim. Birimimiz direkt genelmüdüre bağlı olarak faliyet göstermekte. İç denetim biriminin Yönetim Kurulu yerine Genel müdüre bağlı olarak çalışmalarını sürdürmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ayrıca CIA sınavına hazırlanan arkadaşlarla iletişim halinde olma arzusundayım..
Çalışmalarınızda başarılar dilerim

CIA adayı Kayhan
denetci
Administrator
Full Member

Üyelik Bilgileri
Ynt: İÇ DENETİM BİRİMİNİN GENELMÜDÜRE BAĞLI OLMASI
« Yanıtla #1 : Temmuz 03, 2008, 01:36:21 am »

Merhaba,

İç denetim Birimlerinin fonksiyonel olarak o kurumun en üst düzey yöneticisine raporlama yapması en iyi uygulamalar paralelinde kabul edilebilir fakat optimal durum değildir. Özellikle Avrupa ve Amerika'daki bazı uygulamalara bakıldığında en iyi senaryo dahilinde doğrudan Yönetim Kuruluna raporlama yapılmasının dahi görülebildiği ancak bu durumun nadir olduğundan hareketle, Denetim Komiteleri denilen ara çözümün veya formülün desteklendiği ve oldukça da popüler olduğu görülmektedir. Önerimiz yeni TTK'da da yer alan Denetim komitelerinin yaygınlaştırılması ve bu sayede iç denetim faaliyetinin bağımsızlığının daha üst bir düzeye taşınmasıdır.   
businesslife
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 10, 2008, 07:20:33 pm »

Denetim bağımsızlık gerektiren bir görev olduğu için denetimi yapacak olanların denetim komitelerine raporlama yapması ordan da tepe yönetimine sunulması mevzuat gereğidir.Bu bağlamda raporlamanın genel müdürüne ya da yönetim kuruluna yapılması kanımca büyük bir fark oluşturmaz.
bay.emre
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 27, 2008, 03:39:16 pm »

Bu konu maalesef ülkemizde henüz gelişme aşamasında olan iç denetim birimi için bir handikapdir. Uluslararası standartlar gereği bu raporlamaların şirketin bağımsız denetim komitesine yapılmalıdır. Ancak en azından sizin durumunuz için genel müdür yerine yönetim uruluna yapılması tercih edilmelidir. Aksi takdirde bağımsızlık ve güvenilirlik ilkelerinin zedelenmesi sözkonusu olacaktır.
Adler
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2008, 02:41:18 pm »

iç denetim dünyada profesyonel uygulamalarında yönetim kurulunuda denetlediği için yönetim kuruluna bağlı çalışmaz
ancak raporlarının yönetim kuruluna danışmanlık yapması amacıyla yönetim kuruluna iletilmesi uygundur
her ne kadar bizde biraz ağır aksak yürüsede kitap böyle diyor derler ya işte öyle
gulrus
Newbie
*

gulrus@hotmail.com
Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #5 : Ocak 18, 2009, 06:06:07 pm »

Bence İç denetim birimi özellikle ilgili iş alanındaki ciddi cezai müeyyidelerle yüzyüze kalacak olan
yönetim kuruluna bağlı olarak yapılmalıdır.Çünkü işin gereği esas karar merkezi yönetim kuruludur.Dolayısıyla kurumca oluşturulan iç denetim prosedürüne ve buna bağlı olarak iş akışına dayanmayan bir yönetim biçimini benimseyen bir işletme eninde sonunda yok olmaya mahkumdur.Öncelikle de çalışan en alt kadrodan en yukarı kadroya kadar herkesin bu birimin ne kadar ciddi bir işlevinin olduğu bilincinde olması ve de ona göre iş akışına uymaları gerekir.

İyi çalışmalar
gbayraktar
Newbie
*

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #6 : Şubat 04, 2010, 03:47:56 pm »

Merhabalar, ben aracı kurumda iç denetim yapıyorum. Biz SPK mevzuatına bağlı çalışıyoruz ve İç Denetim Sistemi ile ilgili yayımlanan tebliğlerde bir yönetim kurulu üyesinin iç kontrolden sorumlu olarak atanması belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. İç kontrol bölümü de "iç kontrolden sorumlu yönetim kurulu üyesi"ne bağlı olarak çalışıyor. Konu güncel değil ama yararlanmak isteyenlere faydası olabilir diye yine de bizdeki uygulamayı yazdım ben. 

Sayfa: [1] Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: